poniedziałek, 11 lipca 2016

Faszerowane pieczarki

Nieczęsto robię nadziewane pieczarki. I jak się tak zastanowię, to w sumie nie wiem dlaczego... może za rzadko trafiam na odpowiednio duże okazy. Czasem jednak się zdarza i wtedy albo pieczarki grillujemy w tradycyjny sposób podczas ogrodowych imprez, albo w domu, na elektrycznym grillu.


Faszerowane pieczarki
Skład:
4 duże pieczarki
0,5 cebuli
1 jajo
25-30 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur)
0,5 ząbka czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
zioła (u mnie oregano i tymianek), pieprz i sól do smaku


Przygotowanie:
Pieczarki oczyść i usuń nóżki. Cebulę i pieczarkowe nóżki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i podsmaż na niej cebulę i pieczarki. Duś przez około 10 minut - woda z pieczarek powinna odparować, a cebula ładnie się zeszklić. Następnie dodaj koncentrat i czosnek. Wymieszaj wszystko i dopraw siołami, solą i świeżo mielonym pieprzem.  Zdejmij patelnię z ognia i daj nadzieniu trochę ostygnąć. 

 
W tym czasie nagrzej piekarnik (180 stopni) albo uruchom grill elektryczny - takie pieczarki nadają się również do grillowania na tradycyjnym ruszcie. Oczyszczone kapelusze pieczarek posmaruj wewnątrz pozostałym masłem i oprósz odrobiną soli i pierzu. Do lekko przestudzonego nadzienia wkrusz ser pleśniowy - pozostawiając 4 cienkie plasterki, oraz wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj i nadziej mieszaniną kapelusze. Na wierzchu każdej nadzianej pieczarki ułóż po plasterku sera pleśniowego. Pieczarki zapiekaj przez 15-20 minut - do momentu aż ser się rozpuści a pieczarki lekko zmiękną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz