piątek, 3 czerwca 2016

Koktajl jabłkowo-bananowy

Zostajemy w strefie dań na wynos. W zeszłym tygodniu była kasza, a dziś coś z zupełnie innej beczki. Będzie koktajl mleczny... Dobra z tym mlekiem bym nie przesadzała, bo mleka po prostu  nie lubię. Nie żebym miała jakiś problem z trawieniem laktozy. Po prostu nie lubię mleka i już. Pewnie ma to jakiś związek z babcinymi metodami leczenia ciepłym mlekiem z masłem, czosnkiem i miodem. A trzeba wiedzieć, że w dzieciństwie chorowałam często... Tym sposobem do dziś pamiętam zapach, smak i obrzydliwy kożuch. I niech już tak będzie. Za to napoje roślinne vel mleka, to już zupełnie inna historia. 


Koktajl jabłkowo-bananowy

Składniki:
1 szkl. napoju owsianego
1 średnie jabłko
1 średni dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka mielonego ostropestu
świeży tarty imbir do smaku


Przygotowanie:

Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Banan obierz ze skórki. Wszystkie stałe umieść w kielichu blendera. Zalej je mlekiem i dokładnie przemiel. W razie konieczności dosłodź gotowy napój miodem lub/i dopraw sokiem z cytryny i imbirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz