niedziela, 19 czerwca 2016

Czosnkowo-chillowe bułki drożdżowe

W kwestii pieczywa mało u mnie ostatnio nowości. Właściwie piekę  na okrągło 2-3 te same chleby - męcząc wyrastanie w koszyku i pieczenie na kamieniu, lub po prostu dążąc do bochenka idealnego. Czasem jednak potrzebuję czegoś na szybko. Czegoś prostego, czego nie muszę składać, wyrastać przez 3 godziny i modlić się o to, żeby tym razem udało mi się idealnie wrzucić chleb na łopatę, a z tej na kamień. I wtedy przychodzi czas na takie bułki, jak te. Drożdżowe, proste i prawie bezobsługowe. Najważniejsze jest jednak to, że są pyszne!


Czosnkowo-chillowe bułki drożdżowe

Składniki:
3 szkl. mąki pszennej chlebowej
2 szkl. mąki pszennej razowej
2 szkl. serwatki
14 g drożdży instant (2 paczki)
2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
1 papryczka chilli
1/2 główki czosnku

Przygotowanie:

Ząbki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno albo przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzej masło. Papryczkę umyj i drobno pokrój - chilli może być  mniej lub więcej, wszystko zależy od tego, co lubicie, to samo dotyczy czosnku.

Z maki, serwatki i drożdży zagnieć elastyczne ciasto. Następnie dodaj sól i papryczkę chilli. Wrób wszystko dokładnie w ciasto, Na koniec, ciągle wyrabiając, dodawaj stopniowo lekko przestudzony czosnek z masłem. Całe wygniatanie ciasta powinno trwać minimum 5 minut.
Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą albo nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrastania na minimum 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przełóż na stolnicę i podziel na około 70 gramowe kęsy, z których uformuj wstępnie bułki. Tak przygotowane ciasto połóż na posypanej mąką stolnicy, nakryj wilgotną bawełnianą ściereczką i zostaw na 15-20 minut. Kiedy bułki już odpoczną, spłaszcz lekką każdą z nich i natnij nożem lub skrobką na pół. Ułóż bułki na natłuszczonych blachach i odstaw na kolejne 20 do wyrastania. 

Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 20 - 25 minut. Bułki powinny wyraźnie się zrumienić. 

PS. z takiej porcji składników wychodzi około 21 bułek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz