piątek, 17 czerwca 2016

Bazyliowo-pietruszkowe pesto

My już czujemy lato. Warzywa i owoce królują ze wzmożoną siłą już od jakiegoś czasu. Przyszedł czas na więc i na pesto. Tym razem bardziej tradycyjne, bo z dużą ilością bazylii. A co najlepsze, muszę szukać inspiracji na kolejne, bo pod foliowcem bazylia szaleje. 


Bazyliowo-pietruszkowe pesto

Składniki:
1 pęczek bazylii
1/2 pęczka pietruszki
25 g ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki
50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
50 ml oleju ostropestowego tłoczonego na zimno
sok z 1/4 cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku




Przygotowanie:
Słonecznik upraż na suchej patelni. Zioła umyj, porwij lekko i umieść w blenderze. Dodaj resztę składników - zadbaj, żeby słonecznik był przestudzony, w innym wypadku zioła "siądą". Zmiksuj wszystko na gładki sos, w razie konieczności skoryguj gęstość, dolewając więcej oleju. Na koniec dopraw pesto sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz