Kasza jaglana z groszkiem i kukurydzą
Bardzo często zamiast kanapek do pracy zabieramy pudełka. A w nich są różne cuda... chyba tylko jeszcze nie zdarzyło się wynosić z domu zupy. Zawartość pudełek bywa różna, ale najczęściej królują sałatki... a zaraz za nimi jest kasza.
Kasza jaglana z groszkiem i kukurydzą
Skład:
100 g kaszy jaglanej
150 g zielonego groszku
100 g kukurydzy
3 ząbki pieczonego czosnku
1 łyżeczka oliwy bazyliowej
1 łyżka sosu ostrygowego
nać pietruszki
chilli
szczypta kurkumy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, podpraż chwilę w garnku i ugotuj do miękkości (wymagany stosunek kaszy do wody to mniej więcej 1:3, choć przyznaję szczerze, że kiedy nie gotuję kasz w szybkowarze - a tak przygotowuję tylko pęczak - staram się nie dodawać od razu całej wody i kontrolować miękkość i konsystencję na bieżąco). Do odparowanej kaszy wrzuć mrożony groszek i kukurydzę (chyba że używasz konserwowych warzyw, wtedy wiadomo... idą do kaszy już po zdjęciu z ognia) i mieszając, gotuj przez 2-3 minuty do miękkości warzyw. Teraz czas na zioła i przyprawy. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj drobno. Tak samo potraktuj chilli. Czosnek przeciśnij przez praskę, albo rozgnieć nożem - miękki jest, więc problemów być nie powinno. Następnie dopraw kaszę kierując się swoim smakiem. Taka kasza równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie mięs, jaj czy solo (u nas z szarpaną wieprzowiną). Idealny wybór na pracowy posiłek.
Szczerze, to mam uraz do kaszy jaglanej...
OdpowiedzUsuńNagle świat, a konkretnie nasze rodzime odżywianie zafiksowało się na kaszę jaglaną, jakby dopiero teraz pojawiła się jak kosmiczne odkrycie.
Już moja Prababcia podawała ją od śniadania po podwieczorek i było to zupełnie normalne.
Teraz kasza jaglana jest oznaką jedzenia 'top'...
Z groszkiem może smakować całkiem dobrze.
Coś w tym jest. Niemniej jednak jaglankę lubię. Obok pęczaku to chyba moja ulubiona kasza. I mam w nosie czy jem tom, czy nie - z modą zawsze byłam na bakier :) Lubię i już!
Usuń