Wiosna przyszła, czas na czosnek

Składniki:
1 średnia cukinia (około 150-200 gr)
duży pęczek czosnku niedźwiedziego
pół opakowania rukoli
ok. 50 - 70 g fety
pęczek szczypioru lub dymki
małe chilli
bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Cukinie umyj i pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cukinię i obsmażaj przez kilka minut, aż warzywo się zrumieni. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobne plasterki papryczkę chilli i słonecznik. Czosnek niedźwiedzi wypłucz i pokrój na dość grube paski. Tak przygotowane liście czosnku wrzuć na patelnie i trzymaj na ogniu przez około minutę (liście powinny "siąść").
Zdejmij patelnię z ognia. Następnie opłucz i posiekaj dymkę, a fetę pokrój w niedużą, może 1,5 cm kostkę. Na patelnię, do ciepłej cukinii dodaj szczypior, rukolę i fetę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw ziołami, solą, świeżo zmielonym pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
Zdejmij patelnię z ognia. Następnie opłucz i posiekaj dymkę, a fetę pokrój w niedużą, może 1,5 cm kostkę. Na patelnię, do ciepłej cukinii dodaj szczypior, rukolę i fetę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw ziołami, solą, świeżo zmielonym pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz