niedziela, 17 stycznia 2016

Śniadaniowe racuszki


W niedziele o poranku czasami lubię poszaleć. To takie śniadania, które można zjeść razem, bez pośpiechu, za to z pełną celebracją. Dlatego zamiast szybkich kanapek stoję przy patelni, gofrownicy, albo piekarniku. Dziś plackowe śniadanie na słodko :)

Śniadaniowe racuszki
Składniki:
1 i 1/5 szklanki mąki gryczanej
4/5 szklanki mąki orkiszowej
2/5 szklanki mąki owsianej
1 i 1/5 szklanki serwatki lub maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jajka'
4 średnie jabłka
2 duże szczypty cynamonu
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
Jabłka umyj i zetrzyj razem ze skórką na dużych oczkach tarki. Mąki wymieszaj ze sobą, dodaj proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozkłócone jaja oraz serwatkę. Połącz wszystkie składniki, na końcu dodając starte jabłka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż placki (jedna łyżka ciasta powinna w zupełności wystarczyć) na złoty kolor. Zajadać ciepłe z jogurtem greckim lub śmietaną, miodem, dżemikiem, albo świeżymi owocami.

2 komentarze:

  1. Mmmmm....
    Babcia mi takie smażyła na weekendowe śniadanie. Z owocami i cynamonowym cukrem.Naprzemiennie z naleśnikami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdecydowanie jedna z tych potraw, która przenosi w czasy dzieciństwa :)

      Usuń