środa, 4 listopada 2015

Niedzielne rogale orkiszowe

Nastał czas urlopu (niestety teraz te słowa są już przeszłością) i postanowiłam pobawić się z innymi formami pieczywa. Chleb chlebem, ale czasem trzeba stworzyć coś bardziej wymyślnego. Postawiłam na rogale. Jednak, żeby było nadal zdrowo, nie bawiłam się w mocno przemieloną i oczyszczoną mąkę pszenną, co to, to nie. Rogale powstały na bazie żytniego, razowe zakwasu i pełnoziarnistej mąki orkiszowej (na torebce brak opisu, ale stawiam na typ 1200). Pieczywo wyszło ciemne i cięższe niż tradycyjne, białe rogaliki, ale było poważnie pysznie (szczególnie na świeżo) i nie omieszkam do nich wrócić. Piekąc rogale bazowałam na przepisie z blogu "Prosto i swojsko" - odnośnik tu.



Rogale orkiszowe

Składniki:
100 g razowego zakwasu żytniego
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 1200)
7 g soli
10 g cukru
10 g ciepłego masła
8 g drożdży suchych
350 g wody 
mleko i mak do posypania rogali
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników (oczywiście prócz mleka i maku) zagnieć ciasto - wyrabiaj przez około 3-5 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj z niego kulę, umieść w misce, nakryj folią spożywczą, albo bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godziny) - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie , wyjmij ciasto na stolnice oprószoną mąką i podziel ciasto na 10 równych kawałków (u mnie to mniej więcej ok. 100 g kęsy). Każdy kawałek uformuj w małą kulkę i daj jej chwilę odpocząć - myślę, że 10 minut powinno wystarczyć. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek i zwijaj w rulon dociskając i rozciągając lekko ciasto (filmik instruktażowy tu). Uformowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj letnim mlekiem i posyp obficie makiem. 

Tak przygotowane rogale odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut (wszystko zależy od temperatury otoczenia, najlepszym wyznacznikiem jes podwojenie objętości ciasta). Rogale piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. przez 20-25 minut - skórka powinna nabrać złoto-brązowego koloru. 

Studź na kratce, albo zajadaj ciepłe - z masłem smakują bombowo!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz