piątek, 23 października 2015

Wytrawne babeczki idealne na śniadanie

Postanowiłam zostać w temacie babeczek. Tym razem jednak ich odmienna, śniadaniowa wersja na wytrawno. Piekłam te babki aka muffiny wbrew pozorom razem z dziwczynami w Wykiepakiu na śniadanie. Jakoś mi się tylko nie zebrało na naskrobanie w odpowiedniej chwili notki, wrzuceniu fotek i poinformowaniu o wszystkim Gośki ze Smaków Alzacji - cóż, tak czasem mam. Minęła jednak wiosna, "minął sierpień, minął wrzesień i październik, znowu jesień" - cytując kalsyków... i się zebrałam!

Muffiny z łososiem, serkiem i pesto przepis z blogu Co dziś zjem na śniadanie

Składniki:
2/3 szklanki mąki
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki sody
½ szklanki startego sera
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2/3 szklanki maślanki
1 łyżeczka pesto
1 jajko
1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina

Do podania:
łosoś wędzony
serek śmietankowy
pesto
kiełki

Przygotowanie:
Mimo, że przepis za autorka blogu "Co dziś zjem na śniadanie" u mnie ciut inaczej z wykonaniem, Ale tylko troszkę... Głównia zmiana to pesto zamienione na ajwar, a w ramach zieleni dorzyciłam siekanej natki pietruszki :) Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj dwie miski - w jednej wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Pomidorki zostaw na sam koniec. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj widelcem tylko tyle, by składniki się połączyły. CIasto umieść w formach do muffin (jeśli nie dysponujesz silikonowymi foremkai , natłuść formę do muffinów) i wlej do nich ciasto, po czym do każdej foremki włóż pomidorka koktajlowego.
Piecz przez około 20-25 minut.



Podawaj z propozycją podaną przez autorkę blogu "Co dziś zjem na śniadanie", albo z tym, co podpowieda Ci serce ;)

2 komentarze:

  1. Ale świetne babeczki ;3 Ja bym jednak zjadła je jako lunch. Moje śniadania obowiązkowo muszą być słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi. Na lunch też nadają się idealnie :D

      Usuń