środa, 14 października 2015

Jogurtowe babeczki z krówką


Lubię piec. I mimo że bardziej kręcą mnie chleby, buły i pizze, coś na słodko też zdarza mi się popełnić. W poszukiwaniu inspiracji na urodzinowy wypiek dla koleżanki powstały takie oto małe, kremowe cudeńka :)


Jogurtowe babeczki z krówkami

Składniki:
170 g mąki pszennej tortowej
2 jaja
ok 50 g cukru
250 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
12 krówek (najlepiej 6 mordoklejek i 6 kruchych)
150 g gorzkiej czekolady
200 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Przygotuj foremki do babeczek, tzn. wysmaruj pędzlem olejem i wyłóż papilotami, chyba że dysponujesz foremkami silikonowymi — wtedy nie kłopocz się pracami przygotowawczymi. W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki — możesz to spokojnie zrobić widelcem, mikser i inne kuchenne cuda nie są wymagane. W drugim pojemniku wymieszaj wszystkie płynne składniki — ważne, żeby dobrze rozkłócić jaja. Następnie stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając. Dalej możesz używać widelca. Mieszanie nie musi być zbyt dokładne, grudki takim babeczkom zupełnie nie przeszkadzają. Kiedy składniki suche i mokre są połączone, możesz przekładać ciasto do foremek — wypełniając je do 3/4 wysokości, pamiętając by po mniej więcej 1/4 (W trzech słowach — w połowie drogi) włożyć 1/2 krówki ciągutki. Babeczki piecz w piekarniku przez około 25 minut.


Kiedy babeczki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i od razu przenieś z foremki na kratkę i wystudź.

W tym czasie przygotuj ganche. 100 g śmietany i połamaną czekoladę umieść w rondelku. Podgrzewaj wszystko na gazie, aż cała czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita. Ważne, żeby nic się nie przypaliło, a śmietana się nie zagotowała. Jeśli nie czujecie się pewnie w kwestii rondla na gazie, czekoladę w śmietanie rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Masie dajcie wystygnąć. Ubijcie pozostałe 100 g śmietany, a następnie ubijcie śmietanę z czekoladą na puszystą masę. Pod koniec, ciągle ubijając, dodawajcie stopniowo ubitą śmietanę.


Kiedy babeczki wystygną, a krem stężeje, udekoruj babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego. Tak przygotowane babki posyp pokruszonymi, kruchymi krówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz