poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Wiśnie, chilli i gorzka czekolada.

Pewne jest, że to nie mój przepis. Niepewne jest jednak, skąd on pochodzi. Gazeta, Internet, książka. Nic se nie dam za to uciąć, bo pewnie straciłabym wszystkie możliwe odstające członki. Naprawdę nie mam już teraz bladego pojęcia. Pierwsze podejście do dżemu w takim doborowym towarzystwie miałam jakiś czas temu i pewnie z tego wynika moja kiepska pamięć. Dżem wg tego przepisu wyszedł dobry, ale nie spełniał moich oczekiwań... zmiana proporcji pomogła. Teraz wyszło tak, jak powinno.
  
Dżem wiśniowy z chilli i gorzką czekoladą
Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
300 g cukru
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
1 papryczka chilli
szczypta soli
dżemix, żelfix czy inny -ix 3:1

Przygotowanie:
Wiśnie umyj i wydryluj - i tak przygotowanych wiśni powinno być kilogram. Wiśnie przełóż do garnka, wrzuć papryczkę i smaż około 15-20 minut, by owoce puściły sok, a papryczka oddała swój ostry smak. Papryczkę wyłów, dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady. Kiedy czekolada się rozpuści dodaj żelfix i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cukier i szczyptę soli (u nas doszła również szczypta chilli w płatkach - ale to wolny wybór i zależy od preferencji), smaż przez trzy minuty - ważne, żeby nie było na wierchu piany. 


Tak przygotowany dżem przelej do czystych słoików. Zakręć szczelnie i odstaw na kilka minut na denku. 


Dżem jest wyraźnie czekolady, a chilli nadaje mu lekkiego, bardzo przyjemnego pieczenia. Jak dla mnie cud, miód, malina :)

3 komentarze:

  1. Ten przepis krąży w nternecie i nie wiadomo skąd on...
    Dlatego, że nikt nie podpisał jako pierwszy czyim przepisem się posiłkował.
    Niestety, wiele osób chce uchodzić za wynalazców...
    Dżem wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja się przyznaję bez bicia - żaden mój wynalazek, czy jakieś objawienie. Prędzej skleroza ;) Najważniejsze jednak, ze jest pyszny i chwałą tem, któ na ten pomysł wpadł :)

      Usuń
  2. Ten przepis krąży w nternecie i nie wiadomo skąd on...
    Dlatego, że nikt nie podpisał jako pierwszy czyim przepisem się posiłkował.
    Niestety, wiele osób chce uchodzić za wynalazców...
    Dżem wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń