Dżem ananasowo-nektarynkowo-imbirowy
Dżem ananasowo-nektarynkowo-imbirowy
Składniki:
1 kg obranego ananasa
1 kg wypestkowanych nektaryn
6-8 cm imbiru
600 g cukru
2 opakowania żelfiksu 3:1
Przygotowanie:
Bardzo dojrzałego ananas obieramy, czyścimy z "oczek" i kroimy w kostkę ok. 1,5cmx1,5cm, następnie wrzucamy do garnka o grubym dnie i podduszamy
ok. 30 minut, do zmięknięcia kawałków. Nektaryny równie dojrzałe,
soczyste i miękkie myjemy, kroimy w kostkę większą, ok 2cmx2cm i
dorzucamy do ananasa. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Gdy ananas jest
miękki, nektaryny nieco rozpadnięte dodajemy żelfix,
należy go dokładnie wmieszać w owocową pulpę. Gdy jest już
rozpuszczony, dodajemy cukier. Smażymy z cukrem je jeszcze 3 minuty.
Pakujemy gorący do czystych słoików, zakręcamy mocno i odstawiamy dnem do góry.
Pakujemy gorący do czystych słoików, zakręcamy mocno i odstawiamy dnem do góry.
Komentarze
Prześlij komentarz