niedziela, 26 lipca 2015

Dżem ananasowo-nektarynkowo-imbirowy

Czas na przetwory ruszył pełną gębą. Zrywamy z krzaków i drzew. Przerabiamy na Konfitury, dżemy, nalewki i wina. No wina, jeszcze nie, ale i ten czas nadejdzie.


Dżem ananasowo-nektarynkowo-imbirowy
Składniki:
1 kg obranego ananasa
1 kg wypestkowanych nektaryn
6-8 cm imbiru
600 g cukru
2 opakowania żelfiksu 3:1

Przygotowanie:

Bardzo dojrzałego ananas obieramy, czyścimy z "oczek" i kroimy w kostkę ok. 1,5cmx1,5cm, następnie wrzucamy do garnka o grubym dnie i podduszamy ok. 30 minut, do zmięknięcia kawałków. Nektaryny równie dojrzałe, soczyste i miękkie myjemy, kroimy w kostkę większą, ok 2cmx2cm i dorzucamy do ananasa. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Gdy ananas jest miękki, nektaryny nieco rozpadnięte dodajemy żelfix, należy go dokładnie wmieszać w owocową pulpę. Gdy jest już rozpuszczony, dodajemy cukier. Smażymy z cukrem je jeszcze 3 minuty.


Pakujemy gorący do czystych słoików, zakręcamy mocno i odstawiamy dnem do góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz