wtorek, 30 czerwca 2015

Pasta/sos z serka wiejskiego

Przepis rzucał mi się w oczy już od jakiegoś czasu, bo wyzierał niemalże z każdego dietetycznego bloga (dlatego nie podaję źródła, bo nie potrafiłabym wybrać), na jaki trafiłam, szukając sałatkowych inspiracji. Pasta ta wszędzie określana jest jako majonez i wskazywana jako jego wyborny zastępnik, niemalże nieróżniący się smakiem. Co do zastępowania majonezu tym białkowym wynalazkiem bez tłuszczu, jak najbardziej się zgodzę, bo pasta spełnia swoją funkcję idealnie - jest pieprzna i kwaskowo-musztardowa, do tego nadaje się nie tylko do smarowania kanapek, ale również sprawdza się wyśmienicie w roli bazy sosów. Daleka jednak jestem od porównywania jej do majonezu... ja majonez kocham, niestety zawsze woła do mnie z lodówki i z pełną odpowiedzialnością muszę powiedzieć, że smakowo paście z serka wiejskiego do majonezu daleko. Nie liczcie więc na smak majonezu w czymś, co oleju na oczy nie widziało i zawiera zaledwie kilka gram tłuszczu... koniec z oszukiwaniem przez dietetyków, bo różnica jest i to spora. Niemniej jednak pasta ta jest bardzo smaczna i pozostawia spore pole do popisu w przygotowywaniu jej różnych wersji (którymi pewnie się podzielę) i to oszczędzając nam sporej ilości tłuszczu. 

Pasta/sos z serka wiejskiego (wersja podstawowa)

Składniki:
1 opakowanie serka wiejskiego
1 jajko na twardo
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego/soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajko ugotuj na twardo, Serek umieść w wysokim pojemniku umożliwiającym jego zmiksowanie. Do serka dodaj ocet, musztardę sól i pieprz i wymieszaj. Ugotowane jajko przelej zimną wodą, ale pod żadnym pozorem nie studź. Obierz ze skorupki, pokrój na mniejsze kawałki i ciepłe dodaj do serka. Następnie wszystko dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera. Ot i gotowe. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce - wyraźnie gęstnieje i smaki się układają.


Na koniec kilka uwag:
  • ilość octu, musztardy oraz soli i pieprzu zależna jest od naszych osobistych upodobań. Ważne jest smakowanie podczas miksowania,
  • trzeba uważać na ilość śmietanki w serku wiejskim - od jej ilości zależy konsystencja gotowego produktu. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zlanie śmietanki do osobnego pojemnika i dodawania jej zgodnie z własnymi upodobaniami. U nas cała śmietanka trafiła do pasty i wyszło przyzwoicie. 




2 komentarze:

  1. Ciekawy ten serowy sos, ale raczej jako samodzielny byt, a nie zastępstwo za majonez...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pod tym podpiszę się wszystkimi kończynami.

      Usuń