Pasta/sos z serka wiejskiego
Pasta/sos z serka wiejskiego (wersja podstawowa)
Składniki:
1 opakowanie serka wiejskiego
1 jajko na twardo
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego/soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajko ugotuj na twardo, Serek umieść w wysokim pojemniku umożliwiającym jego zmiksowanie. Do serka dodaj ocet, musztardę sól i pieprz i wymieszaj. Ugotowane jajko przelej zimną wodą, ale pod żadnym pozorem nie studź. Obierz ze skorupki, pokrój na mniejsze kawałki i ciepłe dodaj do serka. Następnie wszystko dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera. Ot i gotowe. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce - wyraźnie gęstnieje i smaki się układają.
Na koniec kilka uwag:
- ilość octu, musztardy oraz soli i pieprzu zależna jest od naszych osobistych upodobań. Ważne jest smakowanie podczas miksowania,
- trzeba uważać na ilość śmietanki w serku wiejskim - od jej ilości zależy konsystencja gotowego produktu. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zlanie śmietanki do osobnego pojemnika i dodawania jej zgodnie z własnymi upodobaniami. U nas cała śmietanka trafiła do pasty i wyszło przyzwoicie.
Ciekawy ten serowy sos, ale raczej jako samodzielny byt, a nie zastępstwo za majonez...
OdpowiedzUsuńI pod tym podpiszę się wszystkimi kończynami.
Usuń