piątek, 24 kwietnia 2015

Wiosna Panie Sierżancie...

Zanim zima wróciła do nas na chwilę, mieliśmy już piękny początek wiosny. I w tym roku udało nam się popróbować młodych mleczy i młodych pokrzyw. Nareszcie. Niestety z mleczami nieźle się zagapiliśmy, bo już kwitną i czas na miodzik, a nie sałatki. Ważne jednak, że chociaż raz się udało. 


Wiosenna sałatka z mleczem i pokrzywami

Składniki:
1 nieduża cukinia
garść młodych liści pokrzyw
garść młodych liści mlecza
kilka pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 grube plastry sera typu feta
jedna łodyżka dymki
sól, pieprz i świeże chilli do smaku



Przygotowanie:
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż i w razie konieczności usuń miękkie gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w sporą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cukinię. W międzyczasie wypłucz liście mleczu, pokrzywy, osusz je i pokrój w spore paseczki. Kiedy cukinia zacznie nabierać kolorów, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie zdejmij warzywa z ognia, dorzuć mlecze i pokrzywy oraz umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryczką chilli. Sałatkę przełóż do salaterki i posyp umytą i pokrojoną drobno dymką.

2 komentarze:

  1. No właśnie, co z tymi mleczami?
    U mnie w okolicy żółto od nich, a ja jeszcze w tym roku nie jadłam sałatki.
    Mam nadzieję, że pokrzyw nie przegapię.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam się udało na styk... Sama nie mogę uwierzyć w ten przyrodniczy ekspres. Za pokrzywy trzymam kciuki :)

      Usuń