wtorek, 31 marca 2015

Zielono... szpinakowo-szparagowo


Czas kanapek się skończył, choć nie definitywnie. Niemniej jednak w pracy królują sałatki. Szukam, wymyślam kombinuję. Ot żeby było smacznie, zdrowo, kolorowo i nie wiało nudą. Czasem do warzyw dorzucam kaszę, czasem makaron, a czasem warzywa są jedyne i najważniejsze. Ostatnio upolowałam zielone szparagi, które z liśćmi młodego szpinaku stworzyły całkiem zjadliwy duet.



Sałatka z zielonymi szparagami i szpinakiem

Składniki:
80 g szpinaku
450 g zielonych szparagów
60 g sera białego typu włoskiego
2 spore szalotki
kilka pomidorów koktajlowych
pół papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki kremu z octem balsamicznym
sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyj. Odłam w nich twardą i łykowatą końcówkę (szparag sam powinien łamać się w odpowiednim miejscu). Zielone szparagi są delikatne, więc wystarczy, że obierzesz końcówki i spokojnie możesz dodać je do sałatki. Szparagi ugotuj na parze - najpierw wrzuć obrane końcówki, a po kilku minutach resztę szparagów. Gotuj do miękkości - u mnie wystarczyło ok. 10 minut.

Szalotki obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulki i lekko je podsmaż. Dodaj posiekany czosnek i chilli. Smaż przez minutę lub dwie, Ugotowane szparagi pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki i dodaj na patelnie. Wymieszaj wszystko - ważne, żeby oliwa pokryła szparagi,

Warzywa przełóż do salaterki, przestudź je lekko. Dodaj umyte liście młodego szpinaku i ser pokrojony w niewielką kostkę. Sałatkę dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i kremem z octem balsamicznym. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na połówki i ułóż na wierzchu sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz