Pstrąg w stanie czystym
Wiem, że u Pratchetta był "Kot w stanie czystym"... u nas jednak koty się kocha, a nie je. Za to prostota cechująca takie przygotowywanie ryby zdecydowanie kojarzy mi się czystością.
Pstrąg z koperkiem i cytryną
Składniki:
1 świeży pstrąg - wypatroszony
2 plasterki cytryny
sok z 1/4 cytryny
1/3 pęczka świeżego kopru
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Rybę opłucz dokładnie w zimnej wodzie. Odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia (rybę powinno dać się zawinąć w zgrabną paczuszkę - odetnij więc ze sporym zadatkiem) skrop olejem. Rybę z obu stron skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. Pstrąga ułóż na papierze, jej wnętrze dopraw solą i pieprzem, włóż koper i dwa plastry cytryny. Zapakuj rybę w papier, zostawiając miejsce, by ryba mogła pooddychać - z papierem nie jest łatwo (możesz zastąpić go folią aluminiową), pomagam więc sobie zszywaczem - trzy zszywki i wszystko pięknie się trzyma w kształcie papiloty :) Tak przygotowaną paczuszkę włóż do piekarnika na kratkę i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie ryba jest gotowa, wilgotna i delikatna - prosto, szybko, smacznie i naturalnie.
Taka ryba jest po prostu pyszna!
OdpowiedzUsuńI owszem. Lubię niezabity smak tego, co jem. A tu ryba jest po prostu na pierwszym planie.
Usuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko dobrze wygląda, ale i dobrze smakuje.
Usuń