sobota, 28 marca 2015

Kartoflanka z hiszpańską nutą

Ostatnio jakoś prostota nas zaatakowała i trzyma w mocnym uścisku. Był pstrąg w stanie czystym, a teraz będzie zupa prosta jak budowa cepa. W sumie trzy składniki i po krzyku, ale przyjemność z jedzenia spora.


Kartoflanka z chorizo 

Składniki:
500-600 g ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego
1/2 kiełbasy chorizo
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w równą 3-4 cm kostkę. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rozgrzanym garnku. Kiedy chorizo puści tłuszcz dodaj pokrojone ziemniaki i lekko je obsmaż. Po kilku minutach zalej wszystko bulionem. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj zupę do miękkości ziemniaków. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj gorącą posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz