Tortilla, czyli uniwersalne placki pszenne - Wypiekanie na śniadanie

Tortille uwielbiam i jadam dość często, najczęściej jako jadalne opakowanie mojego pracowego drugiego śniadania. Skrywa wewnątrz rożne zielska, mięsiwa, czasem jajecznic z białym serem.
Tym razem to tortilla gra pierwsze skrzypce i jest to pierwszy taki placek przyrządzony moimi ręcyma. Skład banalny, wykonanie proste. Nawet laik niezaznajomiony z wałkiem do ciasta sobie poradzi. No to do dzieła:

Skład na 8 placków:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- dwie łyżki oleju
- szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz wodę. Początkowo łatwiej mieszać łyżką, następnie przechodzimy w tryb manualny. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aby było elastyczne, jednolite i błyszczące.
Odkładamy pod przykryciem na parę minut.
Przystępujemy do wałkowania - dzielimy ciasto na 8 części, można sobie pomóc wagą (moje cząstki miały po 56 g), każdą cząstkę wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy tak cienko jak pozwalają nasze umiejętności obsługi wałka walcowniczego. Moje były dość grube i artystycznie niesymetryczne. Placki smażymy na rozgrzanej patelni (może być teflonowa). Ja dla smaczku przed rzuceniem placka powierzchnię patelni zwilżyłem kawałkiem domowej wędzonej słoniny, tak na smaczek. Piec z każdej strony do uzyskania nieco rumianego koloru.
Tortille pozostawione na "powietrzu" szybko wysychają i sztywnieją, można im przywrócić miękkość przez ponowne podgrzanie.
Spożywać z dipami, guacamole, serkiem białym, jako zwinięta kanapka, jako dodatek do zupy krem (pocięta na mniejsze kawałki i podsmażona na masełku z dodatkiem czosnku i chilli, stają się pysznymi chipsami). U nas została zaserwowana z pastą z białego serka z oliwkami, czosnkiem oraz podrasowanym ketchupem.

Smacznego!
C.

W Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli:
www.chleby.info/
kobieta-renesansu.blogspot.com/
smakialzacji.blogspot.com
blogotowanie.blox.pl/
smacznapyza.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty