czwartek, 26 lutego 2015

Ryż z jabłkami

To danie pamiętam z dzieciństwa — chyba jedyna wersja ryżu z mlekiem, która mi smakowała. Czasami wracam do tych czasów... przyznaję, że rzadko, ale pewnie temu ryż z jabłkami tak bardzo na smakuje.

Ryż z jabłkami (na ok. 8 osób)

Składniki:
2 szkl. ryżu
4-5 szkl. mleka
1 szkl. wody
6 łyżeczek cukru waniliowego
4 łyżeczki masła
6 dużych jabłek
sok z dwóch pomarańczy
cynamon do smaku

Przygotowanie:
Na rozgrzane 3 łyżeczki wsyp ryż i podsmaż go przez kilka minut. Następnie wlej trzy szklanki mleka i szklankę wody. Gotuj ryż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i kontrolując ilość płynu, w razie konieczności dodaj mleka. Kiedy ryż zmięknie (może być lekko al dente — dojdzie w czasie pieczenia) dodaj 4 łyżeczki cukru waniliowego.

W międzyczasie — kiedy ryż się gotuje — wyciśnij sok z pomarańczy i zagotuj go na patelni. Jabłka obierz, pokrój w niewielkie kawałki i dodaj do soku. Duś wszystko przez kilka minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru waniliowego i cynamon do smaku.


Formę, w której będziesz zapiekać ryż, wysmaruj pozostałym masłem. Następnie podziel ryż na pół i jedną z części wyłóż formę. Na ryż włóż jabłka, a następnie pozostały ryż. Wszystko zalej szklanką mleka, nakryj (pokrywką lub folią aluminiową) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Po tym czasie ryż jest gotowy. Świetnie smakuje sauté, jak również ze świeżymi owocami, sokami, dżemami, czy co komu tam jeszcze w duszy gra.

4 komentarze:

  1. prawdziwy smak z mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie własnie tez kojarzy się z czasami dzieciństwa - tak samo jak kasza manna czy pieczone jabłka.

      Usuń