Przaśne hot dogi
Przaśne hot dogi
Składniki (na 6-8 hot dogów):
4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości (u nas domowe)
4 duże cebule
6-8 pełnoziarnistych, podłużnych bułek (tak, żeby kiełbasa się zmieściła)
4 ząbki czosnku
pół szklanki ciemnego piwa (np. porter)
4-6 łyżek musztardy Dijon
spora garść rukoli
1 łyża oleju
1 łyża masła
majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasy sparz na wolnym ogniu. Następnie rozetnij je wzdłuż i podsmaż na łyżce oleju. Zdejmij kiełbaski z patelni i na jeszcze gorącą wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i smaż aż warzywo lekko się zbrązowi. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i majeranek, następnie wszystko zalej piwem. Trzymaj na niewielkim gazie, aż cały płyn odparuje. Następnie opiecz na patelni grillowej lub grillu elektrycznym nacięte wzdłuż bułki (ważne, żeby bułki nie były przecięte do końca, powinny tworzyć kieszonkę), jednocześnie podgrzej kiełbasy - 2-3 minuty z każdej strony wystarczą.
Kiedy bułki i kiełbasy są ciepłe, a piwo odparowane można składać hot dogi. Bułki posmaruj musztardą, na dno połóż rukolę, łyżkę cebuli, pół kiełbasy i nakryj wszystko odrobiną cebuli. Gdy wszystkie bułki są poskładane, nie pozostaje nic innego jak otworzyć zimne piwo i szamać.
Kiedy bułki i kiełbasy są ciepłe, a piwo odparowane można składać hot dogi. Bułki posmaruj musztardą, na dno połóż rukolę, łyżkę cebuli, pół kiełbasy i nakryj wszystko odrobiną cebuli. Gdy wszystkie bułki są poskładane, nie pozostaje nic innego jak otworzyć zimne piwo i szamać.
To dawaj takiego przaśnego!
OdpowiedzUsuńA piwo może być, pod warunkiem, że grzane i z dodatkami...
Oj to takie piwo to nie u nas... ale na bułę zapraszamy :)
UsuńJa za to bardzo chętnie wpadnę na kufel porządnie schłodzonego piwa.:)
OdpowiedzUsuńHot-dog wygląda tak zachęcająco, że też nie odmówię.;)
Zimnego to u nas dostatek - wczoraj Kamil warzył kolejne.
Usuń