niedziela, 2 listopada 2014

Powitalne babeczki

Zmieniło się pracę... a jak nowi współpracownicy wymagającymi są to trzeba ich powitać. Ja uczyniłam powyższe chlebem wg Hamelmana, koleżanka Jola moimi cytrynowymi babeczkami z ganache.


Cytrynowe babeczki z ganache
Składniki:
65 g masła
1 jajko
170 g mąki tortowej
100 ml mleka
ok. 50 g cukru
1 cukier waniliowy
6 g proszku do pieczenia
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki soku z cytryny
150 g gorzkiej czekolady
200 g śmietany kremówki (36%)

Przygotowanie:
Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Foremkę do muffin wysmaruj pędzlem  oliwą i wyłóż papilotami. Masło ubij mikserem (powinno być puszyste). Wbij jajo, dodaj cukier waniliowy i ciągle ubijając dosypuj powoli cukier. Do masy dodaj mleko, skórkę i sok z cytryny. Mąkę przesiej i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę wmieszaj łyżkę - delikatnie i stopniowo - do gotowej masy jajeczno-maślanej. Ciasto przełóż do foremek - wypełniając je do 3/4 wysokości i piecz w piekarniku przez około 25 minut.

Kiedy babeczki się zarumienią wyjmij je z piekarnika i od razu przenieś z foremki na kratkę i wystudź.

W tym czasie przygotuj ganche. 100 g śmietany i połamaną czekoladę umieść w rondelku. Podgrzewaj wszystko na gazie, aż cała czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita. Ważne, żeby nic się nie przypaliło, a śmietana nie zagotowała się. Jeśli nie czujecie się pewnie w kwestii rondla na gazie, czekoladę w śmietanie rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Masie dajcie wystygnąć. Ubijcie pozostałe 100 g śmietany,  a następnie ubijcie masę śmietanowo-czekoladową na puszystą masę. Pod koniec, ciągle ubijając dodawajcie stopniowo pozostała  ubitą śmietanę.


Ostudzone babeczki udekorujcie ganache za pomocą rękawa cukierniczego. Dla ozdoby możecie dodać srebrne lub złote cukierki. 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cytrynowe. Jak widać w przypisie zjadlam. Zaraz poprawiam. Dzięki!

      Usuń
  2. Cudowne :) Z takimi babeczkami można się wkupić w łaski każdego :)

    OdpowiedzUsuń