Musztardowe bułki
Te bułki pierwotnie były paluchami. Znaczy były wg przepisu we wspomnianej już wcześniej książce Barbary Jakimowicz-Klein. Tylko po co mi paluchy? No niby do domowego piwa jak znalazł, ale małe, góra 45 g bułki będą równie chrupiące i na dokładkę będą też idealne na niedzielne śniadanie. To jednak nie jedyne zmiany... zamiast zwykłej białej mąki, moje mułki powstały z mieszanki mąki pszennej 550 i razowej, a zwykłą musztardę zastąpiłam musztardą francuską z całymi ziarnami gorczycy. Wyszło jak zwykle bombowo.
Bułki z musztardą
Składniki:
250 g maki pszennej 550
250 g mąki pszennej razowej
20 g drożdży piekarskich
100 g musztardy francuskiej
200 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
ciepłe mleko
Przygotowanie:
Obie mąki wymieszaj w misce. Zrób w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuść miód i rozprowadź drożdże. Zaczyn drożdżowy wlej do zagłębienia w mące i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodaj sól i musztardę i zacznij wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryj miskę bawełnianą ściereczką i dostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarób i zacznij formować małe bułeczki - u mnie góra 55 g. Natnij je i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj ciepłym mlekiem i odstaw na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piecz przez około 20 - 25 minut, aż bułki wyraźnie się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz