poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pesto, pomidor i rukola, czyli pizza na letniaka



Zeszły weekend upłynął mi pod szyldem warzenia kolejnego sera. A właściwie dwóch z osobna. Zostało jak zawsze sporo serwatki, pojawił się więc i chleb, i drożdżówka,  niedzielna pizza...a do tego zupa ziemniaczana i kąpiel - wszystko z dodatkiem serwatki, której bardzo wylewać nie lubię. Niby odpad, ale jakoś mi szkoda. Stąd też tyle pomysłów na raz i weekend w kuchni. Po kolei jednak. Teraz to pizza będzie wiodła prym.

Letnia pizza z pietruszkowym pesto, pomidorami i rukolą

Składniki:
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. mąki pszennej 550
10 g drożdży
1/2 łyżeczki brązowego cukru
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
ok. 1 szkl. ciepłej serwatki (spokojnie można zastąpić wodą)
2 kulki mozzarelli
200-250 g rukoli
2 średnie pomidory
150 g pesto (w sumie dowolne - co kto pod ręką ma)
oregano


Przygotowanie:

Wsyp mąki do miski i wymieszaj je ze sobą. Zrób po środku dziurę i dodaj ciepłą serwatkę, cukier i pokruszone drożdże. Zaczyn wymieszaj delikatnie (postaraj się nie wmieszać za dużo mąki) i odstaw na kilka minut, żeby ruszył. Po tym czasie zagnieć ciasto, dodaj sól, posiekany lub przepuszczony przez preskę czosnek. Gdy ciasto będzie już gładkie wrób w nie 2 łyżki oleju. Następnie nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ce na minimum 1 godzinę - ja zostawiłam  4-5 godzin, ciasto zdążyło urosnąć i lekko opaść i w takiej wersji zdecydowanie pizza jest ciekawsza w smaku.


Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na płaską dużą blachę, rozkładając równomierne. Nałóż pesto i daj pizzy chwilę, żeby lekko podrosła (ot takie średnie ciasto). W tym czasie nagrzej piekarnik do 240 stopni i przygotuj resztę składników - umyj rukolę, pokrój pomidory na bardzo cienkie plastry, a mozzarellę pokrój lub porwij. Na spód nałóż mozzarellę i pomidory. Piecz przez około 10 góra 15 minut. Gotową pizzę posyp oregano i nałóż na nią osuszoną rukolę. 

Dla mnie pycha i ten kolor. Smacznego!

2 komentarze: