czwartek, 19 czerwca 2014

Pijany Irlandczyk


Lubię programy kulinarne, ale jeszcze bardziej lubię piec chleb. Ubolewam więc, że ominęła mnie większość odcinków programu Paula Hollywooda o pieczeniu chleba. Z trzech odcinków, coś tam jednak wyniosłam... a że Camilos właśnie butelkował swojego Stauta pomyślałam, że wynoszenie trzeba przenieść do kuchni i coś upiec. I tak powstał pijany Irlandczyk, czyli chleb sodowy na Stoucie wg przepisu Paula Hollywooda. 


Pijany Irlandczyk, czyli chleb sodowy na Stoucie
Składniki: 
200 g mąki pszennej chlebowej
550 g mąki pszennej razowej
300 ml Stouta
220 ml. maślanki
2 łyżki sody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Włącz piekarnik i nagrzej go do 220 st. C. W misce wymieszaj ze sobą mąki, sodę, sól i cukier. Do suchych składników dodaj piwo i maślankę i szybko zarób ciasto. Chleb wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, zarób lekko i uformuj kulę. Bochenek połóż na na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb spłaszcz dłonią i natnij na krzyż. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 min. w temperaturze 220 st. C, następnie dopiekaj przez około 25 min. w temperaturze 180 st. Kiedy chleb ładnie się zarumieni, ba zbrązowieje, jest gotowy. 


I nie zmieniam zdania, sodowy chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły., Dlatego zwykle lekko studzimy go na kartce i pałaszujemy na niedzielne śniadanie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz