czwartek, 1 maja 2014

Zakwasowiec z resztkami

Pierwsze warzenie piwa obfitowało w sporą ilość wysłodzin. Dużo poszło na kompost, ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała urozmaicić ziarnami po piwie swojego domowego chleba. I wyszło bardzo smacznie, aż szkoda, że nie piekę na taką skalę, żeby zużyć choć 5 kilogramów wysłodzin z jednej warki. 


Chleb na zakwasie żytnim z wysłodzinami
Składniki:
240 g dojrzałego zakwasu żytniego
200 g wysłodzin (odsączonych i przestudzonych)
400 g pszennej mąki pełnoziarnistej
500 g mąki pszennej chlebowej
500 - 600 g ciepłej wody
2 łyżeczki soli
5 g drożdży piekarniczych

Przygotowanie:
Wymieszaj mąki z wysłodzinami. Dodaj zakwas, pokruszone drożdże, wodę i wyrabiaj do osiągnięcia jednolitego, w miarę gładkiego ciasta. Wrób sól. Odstaw ciasto w misce (garnku) przykrytym bawełnianą ściereczkę w ciepłe miejsce. Zapomnij o nim na jakieś dwie godziny. Po tym czasie odgazuj ciasto, wyrób je lekko i uformuj bochenki, które przełóż do wysmarowanych tłuszczem korytek (u nas wyszły trzy). Chleb odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - kiedy zacznie unosić się powyżej keksówki jest gotowy do pieczenia.  Piecz w 220 stopniach - pierwsze 20 minut w naparowanym piekarniku (przy grzaniu piekarnika umieść na jego dnie blaszkę z wodą). Po tym czasie wypuść parę, wyjmij blaszkę z wodą i dopiekaj przez około 30-40 minut - ostatnie 10 minut dopiekaj bochenki bez foremek. Chleb najlepiej jeść wystudzony. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz