czwartek, 24 kwietnia 2014

Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami i fetą

Nie spotykałyśmy się trzy lata. Jakieś krótkie rozmowy w przelocie, telegraficzna wymiana informacji i facebook. Na dłuższym spotkaniu po latach Agi poczęstowała nas makaronem ze szpinakiem... z dużą ilością czosnku i suszonych pomidorów. Pycha! Do domowego wina Kamila jeszcze większa pycha. Uznałam, że jak ze szpinakiem się da, to czemu nie z czosnkiem niedźwiedzim skoro akurat sezon na niego. I udało się pysznie!

Spaghetti  z czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami i fetą
Składniki:
300 g spahetti
200 g liści czosnku niedźwiedziego
3 duże ząbki czosnku
20 g suszonych pomidorów
20 g sera typu feta
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
kawałek papryczki chilli (według uznania)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ząbki czosnku rozgnieć ręką lub przy pomocy noża, obierz z łupinek i drobno posiekaj. Liście czosnku opłucz dokładnie i pokrój na 3-5 cm paski. Suszone pomidory posiekaj jak wolisz - u nas były to spore kawałki. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Po 1, góra 2 minutach dodaj liście czosnku niedźwiedziego i podduś je lekko - powinny zmniejszyć swoją objętość o ok. połowę. Dodaj pomidory, chilli i ugotowany makaron. Wymieszaj wszystko tak, by poszczególne składniki się połączyły. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę fetę i dopraw makaron do smaku solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. O tak,dziki czosnek do wszystkiego pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest :) Nawet kanapki dobrze podkręca.

      Usuń