wtorek, 28 stycznia 2014

Omlet vel fritatta z burakami liściowymi i serem

Przyznaję, że rzecz podpatrzona u Pascala Brodnickiego, w którymś z jego programów o kuchni polskiej (sic!). U niego jednak wersja ze szpinakiem - który ja zamieniłam na ostatnie chyba w tym sezonie ogrodowe buraki liściowe, i serem kozim - u mnie ser pleśniowy i twarożek. No i wywaliłam boczek, bo za dużo by tego dobrego. I jednak będę się upierać, ze to bardziej omlet, bardzo smaczny,  całkowicie zielony i nieźle sycący. Myślę że jeszcze nie raz nakarmię domowników takim jajecznym cudeńkiem.

Omlet z burakami liściowymi i serem (4 porcje - ok. 1100 kcal)

Składniki:
7 jaj
125 g blanszowanych liści buraka lub szpinaku
biała część średniego pora ( u mnie ok 25 g)
połowa sera pleśniowego typu camembert
100 g kremowego sera twarogowego
2 ząbki czosnku
1 cm chilli
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
świeżo starta gała muszkatołowa



Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 190 stopni w opcji grill. Następnie pokrój drobno por i przesmaż go na rozgrzanej łyżce oliwy, pod koniec dodając posiekany czosnek (lekko roztarty z solą) i papryczkę chilli. Do miski wybij jajka, wymieszaj je porządnie i lekko ubij trzepaczką. Dodaj liście buraków oraz lekko przestudzone pory z czosnkiem i chilli. Dopraw jajka solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni (ważne żeby nie miała żadnych drewnianych czy metalowych elementów, bo później wyląduje w piekarniku) rozgrzej po łyżce oleju i masła. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wlej masę jajeczną, na wierzchu ułóż ser pleśniowy pokrojony w plastry. Smaż przez 15-20 minut na bardzo małym gazie - omlet powinien lekko odchodzić od patelni i wyraźnie się zarumienić. Po tym czasie patelnię włóż pod grill do piekarnika. Piecz do momentu aż wierzch omletu ładnie się zrumieni. W między czasie dopraw serek tymiankiem i solą, a następnie rozsmaruj go na wolnych miejscach jeszcze ciepłego omleta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz