sobota, 25 stycznia 2014

Krem ziemniaczano-porowy

Miłość do kremowych zup trwa nadal. Teraz to już poważnie rozbuchane uczucie. Nic w tym jednak dziwnego, bo zupa w takiej postaci ma wszystko, co najlepsze: jest zdrowa, niskokaloryczna, rozgrzewająca, pożywna i smaczna. 

Krem ziemniaczano-porowy (całość ok 550 kcal)
Składniki:
250 g ziemniaków
250 g białej części pora
1 mała cebula
1 litr wody
3 ząbki czosnku
papryczka chilli
sól
pieprz gałka muszkatołowa
2 białe kiełbasy
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy


Przygotowanie:
Opłucz por i pokrój go w talarki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę zaś pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć warzywa, podsmaż lekko. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli. Po około 2-3 minutach zalej wszystko ciepłą wodą i gotuj aż ziemniaki zmiękną ziemniaki. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodaj wody jeśli jest to konieczne (czytaj jeśli zupa bardziej przypomina puree niż zupę właściwą). Białą kiełbasę pokrój w plastry, podsmaż na patelni i dodaj do zupy nalanej już do talerzy.  

6 komentarzy:

  1. Smakuję...
    Uwielbiam takie kremy z charakterem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczano-porowy krem zawsze i wszędzie, a szczególnie zimą:)
    Przy okazji przy pomniałam sobie o kremowej cebulowej,
    którą w końcu muszę zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy, bo cebulowa o tej porze roku naprawdę daje radę :)

      Usuń
    2. I do tego jakieś smakowe grzaneczki.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń