czwartek, 12 grudnia 2013

Mieszany bez wyrabiania

Lubię chleb bez wyrabiania. Lenistwo, które nie przeszkadza w produkcji tego chleba jest po prostu cudowne. Składniki do jednego gara, lekkie merdanie i chleb oddala się w niepamięć na co najmniej 12 godzin. A później i tak pachnie i smakuje, jak każdy inny domowy wypiek. O tak - to chleb zdecydowanie dla leniwych i zapracowanych. Robi się praktycznie sam. 

Chleb mieszany bez wyrabiania
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki owsianej
4 szklanki mąki pszennej chlebowej
3-4 szklanki ciepłej wody
10 g drożdży piekarniczych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki słonecznika
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Drożdże rozprowadź w niewielkiej ilości ciepłej wody razem z cukrem i odrobiną mąki. Następnie połącz wszystkie składniki i wymieszaj ciasto, ale nie wyrabiaj. Miskę, w której znajduje się ciasto zakryj folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 12-16 godzin - wszystko zależy od temperatury. W tym czasie drożdże zaczną działać, ciasto wyrośnie i zmieni swoją konsystencję, na bardziej zwartą, lepką i elastyczną. Po wyrośnięciu ciasto lekko przemieszaj i przełóż na mocno oprószoną mąką ściereczkę bawełnianą - dla utrzymania formy możesz całość umieścić w durszlaku, misce, albo inny naczyniu.Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na góra 2-3 godziny - choć czasem wystarczy mu i jedna - aby wyrosło i osiągnęło swoją docelową wielkość. Nagrzej piekarnik z żeliwnym garnkiem w środku nakrytym pokrywką do 200-220°C i daj mu minimum 15-20 minut na porządne rozgrzanie. Następnie wyjmij garnek i bardzo delikatnie przełóż do niego chleb. Garnek nakryj pokrywką i piecz przez około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i przypiecz ładnie skórkę z wierzchu. Chleb jest gotowy kiedy odchodzi od brzegów garnka i jest wyraźnie rumiany i oczywiście popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.


7 komentarzy:

  1. Wspaniały ,a tak niewiele pracy.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda to... i ten zapach i smak. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,
    Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
    Proszę o kontakt na adres kontakt@blog-media.pl zamieszczając w treści wiadomości adres bloga.
    pozdrawiam serdecznie
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak na zakwasie:-) Piękny i pachnący:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie też jest piękne w takiej wersji bez wyrabiania.

      Usuń
  5. Dla leniwych zdecydowanie.
    Tylko niestety nie na zakwasie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety. Ja ostatnio wróciłam na mocno żytniego zaczynowca i fakt, ze tego smaku nic nie przebije, ale niestety nieporównywalnie więcej pracy, co może odstraszać.

      Usuń