niedziela, 15 grudnia 2013

Bananowe babeczki z kremem budyniowym

W tym roku nie wysilałam się urodzinowo. Żadne torty, żadne maziate ciastka. Było szybko, prosto, ale i całkiem smacznie - ba jak na tak niewielki wkład pracy wręcz nadspodziewanie. 


Bananowe babeczki z kremem budyniowym (12 szt.)
Składniki:
1 dojrzały banan
220 gr mąki pszennej
90 gr brązowego cukru - w tym waniliowy na badzie Demerary
2 jaja
100 ml mleka
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka przyprawy korzennej
100 gr miękkiego masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
100 gr miękkiego masła
1/3 waniliowego budyniu
300 ml mleka
1 i 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Utrzyj masło na puszystą masę. Banana rozgnieć i dodaj do masła. Następnie dodawaj po jednym jajku i dosypuj stopniowo cukru nadal ucierając. No utartej cukrowo-maślano-jajecznej masy wmieszaj bardzo delikatnie łyżką przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i przyprawa korzenną, mleko oraz śmietanę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papilotami i piecz w przez około 30 minut - babeczki muszą urosnąć i wyraźnie się zarumienić.


W międzyczasie zagotuj mleko i zrób budyń wg przepisu na torebce. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Następnie utrzyj ciepłe masło na puszystą masę i ciągle mieszając dodawaj po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Kiedy krem wyraźnie zgęstnieje jest gotowy. Udekoruj nim wystudzone babeczki.

2 komentarze:

  1. Babeczka taka teraz do kawy by mi się widziała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic tylko się częstować. Albo zrobić, bo to właściwie ekspres :)

      Usuń