Bananowe babeczki z kremem budyniowym

W tym roku nie wysilałam się urodzinowo. Żadne torty, żadne maziate ciastka. Było szybko, prosto, ale i całkiem smacznie - ba jak na tak niewielki wkład pracy wręcz nadspodziewanie. 


Bananowe babeczki z kremem budyniowym (12 szt.)
Składniki:
1 dojrzały banan
220 gr mąki pszennej
90 gr brązowego cukru - w tym waniliowy na badzie Demerary
2 jaja
100 ml mleka
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka przyprawy korzennej
100 gr miękkiego masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
100 gr miękkiego masła
1/3 waniliowego budyniu
300 ml mleka
1 i 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Utrzyj masło na puszystą masę. Banana rozgnieć i dodaj do masła. Następnie dodawaj po jednym jajku i dosypuj stopniowo cukru nadal ucierając. No utartej cukrowo-maślano-jajecznej masy wmieszaj bardzo delikatnie łyżką przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i przyprawa korzenną, mleko oraz śmietanę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papilotami i piecz w przez około 30 minut - babeczki muszą urosnąć i wyraźnie się zarumienić.


W międzyczasie zagotuj mleko i zrób budyń wg przepisu na torebce. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Następnie utrzyj ciepłe masło na puszystą masę i ciągle mieszając dodawaj po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Kiedy krem wyraźnie zgęstnieje jest gotowy. Udekoruj nim wystudzone babeczki.

Komentarze

  1. Babeczka taka teraz do kawy by mi się widziała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic tylko się częstować. Albo zrobić, bo to właściwie ekspres :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty