Kokosowy krem

Nalewkę kokosową robimy w dwóch odsłonach. Czasem jest jedwabiście gładko, a czasem z przeszkodami. I dziś wersja z przeszkodami, która bardziej przypomina gęsty krem kokosowy wypełniony po brzegi wiórkami, idealnie nadający się nie tylko do picia, ale i do lodów, budyniów, musów i innych tego typu deserów. 

Kokosowy krem:
Składniki:
200 gr wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 puszka niesłodzonego skondensowanego mleka 

Przygotowanie:

Wiórki wsyp do sporego słoika, zalej alkoholem, szczelnie zakręć i zapomnij o wszystkim na minimum 3 dni. Po tym czasie miksturę wymieszaj z wszystkimi mlekami przelej do butelek i odstaw na kilka dni, żeby nalewka się przegryzła. Jeśli przeszkody Ci niemiłe zawsze możesz odsączyć wiórki przez sito lub gazę i dopiero czysty alkohol wymieszać z mlekiem, wtedy uzyskasz gładką nalewkę, a wiórki "na rauszu" możesz wykorzystać do ciasta. 

Wesołego sobotniego wieczoru. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty