czwartek, 31 października 2013

Prosto pod piwo

Mało to skomplikowane, ale z okazji Dziadowania czy też innego Hallowinowania czasem i tak trzeba. A jak jeszcze pod piwo pasuje, to wyrzutów sumienia brak. Właściwie to prawie tak prosta zakąska jak wysypanie orzeszków do miseczki, ale o ile bardziej efektowna. Niebo a ziemia. I czasem tak trzeba, leniwie, ale z przytupem i imprezowo idealnie.


Parówki w koszulkach z ciasta francuskiego (na 8-12 osób)
Składniki:
400 gr parówek, kiełbasek (co kto woli)
1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie pokrój w 0,5 cm paski i zawiń w nie każdą z parówek - kreatywnośćć mile widziana, im ładniej ułożone ciasto, tym bardziej robi się wykwintnie. Parówki poukładaj na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok 15 minut. Kiedy ciasto przybierze złotego koloru, przekąski są gotowe. Do parówek pasuje tradycyjna musztarda, czy chrzan, jak i bardziej wymyślne sosy. Teraz wystarczy tylko otworzyć zimne piwo...

2 komentarze:

  1. kurcze..nie pamiętam zupełnie kiedy takie cudo robiłam...niby takie nic ale jak sie zjada:) całuję Was:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I owszem - łatwizna. Ale wśród tych kulinarnych majstersztyków i coś na szybko się przyda... A pod piwko wchodzi jak masełko.
      My też ciepło pozdrawiamy :)

      Usuń