Kremowa zupa z marchwi
Pyszna, kremowa i waląca w kubki smakowe aromatycznym imbirem i kapsaicyną z chilli. Fantastycznie rozgrzewająca na nadchodzące chłody. Pierwotny przepis ze strony Magazynu Kuchnia, przerobiony przez nas do tego stopnia, ze wychodzimy z założenia, ze już z pierwowzorem ma do czynienia tyle, że jest z marchewki.
Pikantna zupa krem z marchwi
Składniki:
750 gr marchwi
1 średni korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera wielkości pietruszki
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
1 litr bulionu lub wody
1 papryczka chilli
centymetrowy kawałek imbiru
ziołowe grzanki
100 gr sera pleśniowego typu rokpol
sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy do smaku
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej tłuszcz, podsmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz starty na tarce imbir, a po pół minucie pokrojoną w talarki marchewkę, seler i pietruszkę. Podsmaż wszystkie warzywa kilka minut i zalej bulionem i gotuj do zmięknięcia. Zupę lekko wystudź, wyjmij ziele angielskie i liścia laurowego, a zupę zmiksuj na gładką masę - powinna być gęsta i bardzo kremowa. Zupę podgrzej i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z ziołowymi grzankami i pokruszonym serem.
Pyszna! Podana z wyrazistym serem musiała smakować wyśmienicie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńI taka właśnie była. Aromatyczna, pikantna, gęsta i pożywna. A ser i grzanki nieźle podkręcały smak.
UsuńA cóż ja mam u Ciebie tyle zaległości?
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to dyniowa, a tu mała niespodzianka:)
Wygląda smakowicie!
Pędzę podziwiać to co przegapiłam;)
Na dyniowa jeszcze przyjdzie w tym roku pora :)
Usuń