piątek, 5 lipca 2013

Kluseczki w szparagach

To żeby na dobre rozstać się ze szparagami (a niektórym nie dać o nich za szybko zapomnieć). Tym razem zupa, oczywiście kremowa i to w towarzystwie kluseczek.


Zupa szparagowa z kluskami (4-6 osób)
Składniki:
1 kg szparagów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka
1 łyżka oleju
1 jajko
3/4 szkl. mąki
3-4 łyżki wody

Przygotowanie:
Szparagi obierz i pokrój, delikatne główki odłóż na bok. Pokrój cebulę w piórka. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Dodaj szparagi (bez główek) i wszystko zalej bulionem. Gotuj szparagi do miękkości (w zależności od wielkości warzywa) - około 20 - 30 powinno wystarczyć. Pod koniec gotowania dodaj główki szparagów - ta część jest delikatna i potrzebuję zdecydowanie mniej czasu. Następnie wystudź lekko zupę, zmiksuj ją i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się włókienek. W międzyczasie wstaw lekko osoloną wodę i wymieszaj na gładką masę, jajko oraz wodę. Kluseczki kładź łyżką do gotującej się wody i gotuj przez chwilę do momentu aż kluski wypłyną. Na koniec podgrzej zmiksowaną zupę i dopraw ją solą, pieprzem i gałką. Zupę możesz podawać oprószoną ostrą papryką.

2 komentarze:

  1. Z kluseczkami brzmi fantastycznie!
    Ja nie rozstałam się jeszcze ze szparagami.
    Wciąż znajduję je na straganach.

    OdpowiedzUsuń