niedziela, 14 lipca 2013

Cukinia w roli głównej

Zakochałam się i to bez pamięci. Chodzę kilka centymetrów nad ziemią jak tylko wpadnę na pomysł kupienia cukinii. Zastanawiam się co będzie jak w ilościach hurtowych pojawi się na ogrodzie i to od razu w towarzystwie czerwonych, pachnących słońcem pomidorów.

Sałatka z cukinii z rusztu
Składniki:
2 cukinie
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 nieduży pomidor
1/2 opakowania fety (ok. 120 gr)
2 łyżki oliwy
1 papryczka chilli
sok z cytryny, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinie umyj i pokrój bardzo cienko - najlepiej na mandolinie albo obieraczką do warzyw. Upiecz na ruszcie - gdy sezon zdecydowanie nie w pełni idealnie sprawdza się grill elektryczny. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka, a pomidor w drobną kostkę. W docelowej misce przygotuj sos: wymieszaj oliwę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, posiekana papryczką chilli, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Fetę pokrój w kostkę. Do miski wrzuć warzywa oraz ser i dokładnie wymieszaj.

Ot cała filozofia, a naprawdę można się zakochać!

2 komentarze: