czwartek, 30 maja 2013

Zielono mi!

Zupy kremy są świetne. Pisałam już o tym nie raz. Tym razem musiałam wymyślić coś, co pomoże zużyć mi spory zapas pesto z czosnku niedźwiedziego. Grzebałam, szukałam i wreszcie znalazłam! I tak powstała zupa z zielonego groszku z pesto inspirowana przepisem z Magazynku Kuchnia.


Zupa z zielonego groszku z pesto
Składniki
4 szkl. mrożonego groszku
1 litr bulionu
średnia cebula
2 ząbki czosnku
0,25 szkl. pesto
1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Następnie dodaj pesto, przesmaż lekko. Zalej wszystko płynem i dodaj groszek. Gotuj kilka minut, aż groszek zmięknie a smaki się połączą. Odstaw zupę do lekkiego wystudzenia, następnie zmiksuj. Podgrzej, dodaj sok i dopraw według uznania. Zupa idealna w towarzystwie grzanek, placków i kleksa śmietany.




1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń