Coś dla misia
Miód z mniszka
Składniki:
350 kwiatów
0,5-0,75 l wody
750 g cukru
sok z 2 cytryn
0,5 cytryny
Przygotowanie:
Kwiatki mniszka (oczywiście zebrane w "czystym" miejscu) rozłóż na 1 godzinę na gazecie lub bawełnianej ściereczce - w tym czasie powinny wyjść z nich robaczki. Następnie przełóż kwiaty do garnka, zalej wodą, dodaj pół cytryny pokrojonej w plastry (ze skórką) i gotuj przez około 20 minut. Odstaw wywar na 24 godziny. Następnie odcedź, kwiaty mniszka i cytrynę wyrzuć, do czystego wywaru dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj wywar do uzyskania pożądanej konsystencji - syrop lub miód. Kiedy wywar zaczyna szumować, miód na pewno jest już gotowy.
robiłam 3 różne rodzaje , uwielbiam go
OdpowiedzUsuńJa też robiłam.
OdpowiedzUsuńI robię każdego roku.
Smacznego!
A ja przyznaję, że to mój pierwszy raz :) Ale na pewno nie ostatni!
OdpowiedzUsuń