Orkiszowe, śniadaniowe

Ot szybkie orkiszowe bułki. Idealne na śniadanie. Wdzięczne w robocie i spożyciu. I co tu więcej gadać... czas na przepis.

Orkiszowe bułeczki
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. wody
5 gr drożdży piekarniczych
0,25 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła

Przygotowanie:
Z odrobiny ciepłej wody, cukru i drożdży przygotuj zaczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn ruszy, wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 5 - 10 minut. Ciasto włóż do lekko natłuszczonej miski i odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Następnie lekko zagnieć ciasto i uformuj bułeczki, które połóż na blasze z papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i znowu odstaw do wyrośnięcia (30 minut powinno wystarczyć). Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez 25 minut, aż pieczywo nabierze ładnego złotego koloru.


Komentarze

  1. Domowe pieczywo... to jest to ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I owszem. Sklepowe pieczywo nie umywa się smakiem i trwałością.

      Usuń
  2. Najlepsze,bo własne.
    Zagniecione,wyrośniete,upieczone z sercem.
    Ach jak to lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I owszem. Dziś lub jutro powalczę z jakimś zakwasowcem. A co :)

      Usuń
  3. bułeczki cudne! najchętniej zabrałabym je w podróż! prześlij z jedną :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie z żółtym serem:)
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja to lubię jak jest sprawnie i smacznie, czyli tak jak ten przepis.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, z żółtym serem też. Choć świeże to z samym masłem :)

    A sprawne i smaczne zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pieczywko to ja nawet same mogę jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  8. WITAM,PODZIWIAM,POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO DOBRYCH CZASÓW.Jola

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty