czwartek, 28 marca 2013

Zupa z cukinii i pomidora

A oto i kolejna zupa krem. Tym razem inspirowana przepisem Ewy Aszkiewicz ("Kuchnia Polska"). Smaczna jak każda inna. I choć wygląda jak dyniowa, to przysięgam uroczyście, że ten kolor to li i jedynie zasługa pomidorów... a zupa na pewno z cukinii. 


Krem cukiniowo-pomidorowy
Składniki:
2 średnie cukinie
3 średnie pomidory
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 litr bulionu
sól, pieprz, gała muszkatołowa do smaku
grzanki, kwaśna śmietana
natka pietruszki

Przygotowanie:
Obierz cukinię, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywa w kostkę, zalej wrzątkiem tak, by zakrywał warzywa i gotuj przez ok. 10 minut pod przykryciem. Pomidory sparz, obierz ze skórki i wydrąż pestki. Pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Pomidory dodaj do wywaru z cukinia i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Miękkie warzywa zmiksuj, połącz z bulionem i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawaj z grzankami oraz kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki. 



5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale!
    Mam rosół z bażanta ,wymieniamy się?

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i dawno w dodatku nie jadłam! poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego, wiosennego nastroju,
    serdecznych spotkań w gronie rodziny
    i wśród przyjaciół oraz mokrego Dyngusa.
    życzy: Małgosia

    OdpowiedzUsuń