piątek, 25 stycznia 2013

Biała surowa

Idzie oczywiście o domową wersję kiełbasy. W przedświątecznym szale wytwórczym, obok typowo wędzonych wędlin postanowiliśmy odłożyć trochę surowca i przetworzyć go na zwykłą białą kiełbasę. 

Biała surowa
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, schab)
ok 20 g soli (zwykle daję ciut mniej)
0,5 łyżki kolendry
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki pieprzu
4 duże ząbki czosnku

Przygotowanie:
Mięso zmiel na dużych oczkach. Dodaj sól, pieprz, majeranek i dobrze rozgnieciony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj folią spożywcza i odstaw do lodówki na jeden dzień, by smaki się przegryzły. Następnie nabij mięso w jelita, zakręć w ulubionej wielkości kiełbaski. I ot cała filozofia. Minus jest tylko jeden. Kiełbasę trzeba zjeść szybko (kilka dni od zrobienia), albo zamrozić - a wtedy to hulaj dusza, piekła nie ma.


2 komentarze: