sobota, 8 grudnia 2012

Wszystkiego naj!

A na urodziny? A na urodziny musi być tort... i był! Choć raczej torcik, zaplanowany na współpracowników w liczbie ośmiu. Idealna wielkość, a jak słyszałam to i smak niczego sobie. A cóż wywołało zachwyt? Malutki Schwarzwald w moim lekko zwichrowanym wykonaniu - w wszystko przez to, ze najadłam się naalkoholizownych wiśni. A co tam! Należało mi się. 


Tort Schwarzwald
Składniki:
Biszkopt:
3 jaja
2 łyżki mąki
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
Przełożenie:
400-500 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
50 ml nalewki wiśniowej
garść wiśni z nalewki
wiórki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Za pieczenie biszkoptu najlepiej zabierz się dzień wcześniej. Piekarnik ustaw na 180, najlepiej z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
Wybij jaja oddzielając żółtka od białek. Żółtka umieść w metalowej misce, dodaj cukier i ubij na ciepło (nad gazem lub w kąpieli wodnej) tak by powstał niemalże biały kogel-mogel. Następnie przesiej mąkę, kakao i dodaj do nich proszek do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj do niej stopniowo masę z żółtek i cukru dalej energicznie ubijając. Kiedy masy się połączą wsypuj partiami mąkę wymieszaną z kakaem - przeżuć się na łyżkę lub szpatułkę i wmieszaj dokładnie, ale delikatnie sypkie składniki. Bardzo ważne jest, żeby biszkoptu nie zaciągnąć i aby ciasto ostatecznie nie siadło. 

Gotową masę wlej do tortownicy i włóż do piekarnika na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ciasto jest gotowe lekko naciskając jego wierzch. Jeśli nie będzie elastyczne należ je jeszcze chwilę dopiec. Gotowy biszkopt wyjmij z tortownicy i odstaw do wystygnięcia (nie ściągaj papieru, bo przy ciepłym cieści może się go sporo przykleić). Do składania ciast zabierz się najlepiej następnego dnia. 

Ubij śmietanę na sztywno, następnie dodaj cukier i wmieszaj go dokładnie w masę. Ubitą śmietanę włóż na 10-15 minut do lodówki. Dużym nożem przekrój blat na dwa równe krążki. Nasącz je wiśniówką a następnie na wierzch pierwszego z nich nałóż słuszną porcję śmietany. Wyrównaj i rozłóż równomiernie większą część wiśni zostawiając kilka do dekoracji. Przykryj drugim blatem lekko dociskając. Na wierz tortu nałóż kolejną porcję śmietany i wyrównaj dokładnie. To samo zrób z brzegami tortu. Na środku ciasta  usyp resztę wiśni i ozdób je wiórkami z gorzkiej czekolady. Tort możesz również ozdobić przy pomocy rękawa cukierniczego. 

4 komentarze:

  1. Sto lat,sto lat!
    Może został kawałek albo chociaż ,pijane' wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśni ładny słoiczek został. I dziękuję bardzo - choc ja jak zawszę trochę spóźniona i zmiana kodu juz nastąpiła ;)

      Usuń
  2. a ja chcę taki zrobić na święta! Ty nieźle umiesz dekorować torty koleżanko! ja tak nie potrafię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja!?! Nigdy w życiu! Moja Idealna w Każdym Calu Matka potrafi. Ja tam tylko lekko pobawiłam się rękawem, zresztą lekko krzywo. Ale wielkie dzięki, miło to czytać :)

      Usuń