wtorek, 11 grudnia 2012

Czarno-białe babeczki na rauszu

Najprostsze babeczki świata są szybkie, nieskomplikowane i zawsze wychodzą. A przez zmianę dodatków można czasami uzyskać naprawdę zaskakujący i wybitnie dobry wypiek. Dziś proponuję babeczki w kontrastowych kolorach i smakach... 

Czarne babeczki
Składniki:
250 g mąki pszennej
25 g gorzkiego kakao
50 g masła
200 ml mleka
50 ml śmietany
1 jajo
75 g cukru
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wiśnie z nalewki (dopuszczalne są oczywiście inne owoce)


Białe babeczki
Składniki:
275 g maki pszennej
75 g masła
200 ml mleka
50 ml śmietany
1 jajo
55 g cukru
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wiśnie z nalewki (dopuszczalne są oczywiście inne owoce)


Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190°C.
W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Na koniec dodaj wiśnie, ważne żeby owoce były dokładnie pokryte. Rozpuść masło i odstaw na chwilę w chłodne miejsca do lekkiego przestygnięcia. W drugiej misce (może być trochę mniejsza niż pierwsza) wymieszaj wszystkie płynne składniki - roztrzep jajko z mlekiem i dodaj roztopione, ale nie gorące masło. Następnie wmieszaj widelcem płyn w mieszankę suchych składników. Gotowe ciasto nie musi być idealnie gładkie - niektórzy twierdzą, że lekko grudkowata konsystencja sprawia, że babeczki są lepsze. Blachę do babeczek wypełnij papilotami, a następnie wlej do nich równa ilość masy. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut.


3 komentarze: