niedziela, 25 listopada 2012

Serowe placki

Lubię niedzielne śniadania. Jest czas żeby zrobić coś bardziej wymyślnego niż musli złapane na szybko, czy zwykła kanapka. Ale przede wszystkim jest czas, by usiąść razem i zjeść wspólnie. A na dzisiejsze niedzielne śniadanie podaliśmy placki serowe z domowym chorizo, z tegorocznym chutneyem i serem pleśniowym. 

Serowe placki z trzech mąk 
Składniki:
200 g białego sera
100 g maki pszennej
50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
50 g mąki owsianej
1 jajo
1 szkl. mleka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
olej do smażenia



Przygotowanie:
Ser najlepiej zmiksuj - powinien być gładki. Dodaj do niego mleko, jajko oraz wszystkie mąki, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Wymieszaj dobrze, tak by nie było grudek. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż placki na złoto. Podaj z ulubionymi dodatkami. 

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nieźle, że już ulubione, bo ja dziś improwizowałam :) Miło! Pozdrawiam.

      Usuń
  2. a można je tak zjeść z konfiturą?

    OdpowiedzUsuń