Placek dyniowo-jabłkowy
Mój przepis, więc nie mogłam podarować sobie pieczenia. Co więcej - piekłam dwa razy, za drugim podejściem z bardzo czynnym udziałem K. Minus, że uwieczniona została tylko ta bardziej rustykalna wersja. Ale co tam. Oto i listopadowa odsłona Weekendowej Cukierni. Prosto i pysznie, czyli wszystko to, co najlepsze.
Placek z jabłkami i dynią
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
ok. 150 g masła
1/4 szklanki cukru
1 jajo
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
0,7- 1 kilogram jabłek
0,7-1 kg dyni
½ łyżeczki cynamony
świeżo starta gałka muszkatołowa – do smaku
¼ szklanki cukru (najlepiej do smaku – w zależności od słodyczy jabłek i własnych upodobań)
garść rodzynek
Przygotowanie:
Mąką przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło i posiekaj je bardzo drobno jednocześnie mieszając z mąką. Następnie wbij jajko, wsyp cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto uważając, żeby za bardzo się nie ogrzało, gdyby było za suche możesz dodać śmietany. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywcza i na min ½ godziny do lodówki, lub zamrażalnika jeśli czas będzie krótszy.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 – 200°C. Dynie i jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Dynię wrzuć do rozgrzanego rondla, podlej łyżką wody i praż przez ok. 10-15 minut, aż dynia będzie al dente, czyli półtwarda. Dodaj jabłka, cukier oraz cynamon i gałkę. Owoce duś jeszcze przez około 8-10 minut, tak aby jabłka zmiękły, ale nie zaczęły się rozpadać. Do masy dodaj sparzone rodzynki, możesz też dodać orzechy, kilka kropel rumu lub innego trunku (np. cydru).

Lubię jak jest rustykalnie,
OdpowiedzUsuńale jabłek w cieście nie lubię.
Wiem, wiem...wszyscy się dziwią;)
Ja się nie dziwię. Rzecz gustu. Mam podobnie z brokułami... ich nie lubię, a kalafior i owszem i też się wszyscy dziwią.
UsuńOJ brokuł to dopiero czubek góry lodowej ;)
Usuńo jaki pyszny placek ja tu widzę :) serdeczności Marto:) wreszcie znam Twoje imię hehe
OdpowiedzUsuńA no znasz... i to nie tylko. A co jak wykorzystasz tę wiedzę ;)
OdpowiedzUsuńps. Dzięki za komentarz. Przypomniałaś mi, ze powinnam dodać linkę w WC :)
mniam wygląda tak "amerykańsko" i brzmi pysznie:) ja tam uwielbiam jabłka w cieście:) gorzej z pieczonymi
OdpowiedzUsuń