Maślane bułeczki z porzeczkami

To taka propozycja na wyjątkowe niedzielne śniadanie, albo na proszony podwieczorek. Bardzo prosto i niezwykle smacznie. A małe bułeczki mają niesamowicie dużo uroku - przynajmniej moim zdaniem.


Bułeczki maślane z owocami
Składniki:
3 szkl. mąki
3 jaja
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
1/4 kostki masła
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
porzeczki z nalewki
1 łyżka oleju
Posypka:
2 łyżki brązowego cukru
skórka z 1 cytryny
drobno posiekana gałązka rozmarynu
kilka łyżek mleka

Przygotowanie:
Z ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżeczki cukru przygotuj zaczyn. Odstaw go na chwilę w ciepłe miejsce by miał szansę ruszyć i lekko podrosnąć. Masło rozpuścić i ostawić do ostygnięcia. Jajka ubij z resztą cukru i z cukrem waniliowym. Masę jajeczną i zaczyn drożdżowy dodaj do przesianej wcześniej mąki i zarób ciasto. Kiedy drożdżówka będzie już jednolita stopniowo dodawaj masło ciągle wyrabiając. Ciasto włóż do misy lekko posmarowanej olejem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno wystarczyć około 40 minut. Następnie wyjmij ciasto, zarób je lekko i rozwałkuj na centymetrowy placek. Wykrawaj ciasto szklanką, nałóż na każdy z krążków łyżeczkę porzeczek, zaklej i uformuj bułki. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, bułeczki ułóż zostawiając miejsce na zwiększenie ich objętości.  Blachę nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na min 20 - 25 minut, aby bułki wyrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj posypkę. Wymieszaj cukier, świeżo startą na drobnych oczkach tarki skórkę z cytryny oraz świeży rozmaryn. 



Kiedy bułki wyrosną posmaruj każą z nich mlekiem i posyp przygotowaną wcześniej mieszanką ziół, cukru i cytryny. Piecz przez ok 20-25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru - uważaj, żeby nie spalić wierzchu bułek. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty