poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Risotto z krewetkami

Uparłam się, że spróbuję risotta z ryżu do tego przeznaczonego. Że sprawdzę o co tyle hałasu, czy to faktycznie lepsze, bardziej risottowe i warte zachodu. I okazało się, że jest inaczej, choć nadal nie jestem na sto procent pewna czy lepiej (u domowników głosy podzielone, więc jak tu dojść do konkretnych i nie budzących sprzeciwu wniosków?).

Risotto z krewetkami
Składniki:
250 g ryżu arborio
300 ml wody
200 ml białego, wytrawnego wina
1 szkl. krewetek koktajlowych
1 szkl. świeżo startego, dojrzewającego sera

1 cebula
2 zabki czosnku
2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)

2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz
2 gałązki rozmarynu
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Obierz cebulę i czosnek. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij (ze szczyptą soli) na rozgrzanym oleju. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do cebuli. Smaż minutę, następnie do naczynia dosyp ryż. Smaż kolejne 2-3 minuty. Wlej część płynu - tak by zakrywał ryż - dodaj liść laurowy i ziele angielskie i pozwól ryżowi na wchłoniecie płynu. Powtarzaj czynność uzupełniania płynu, aż ryż zmięknie (choć nie do końca, środek powinien być "na ząb", czyli powinien być lekko al dente). Wyjmij liść i ziela, dodaj krewetki, pozwól przez 5 minut połączyć się smakom, następnie wsyp ser oraz dodaj skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj dokładnie. Jeśli risotto nie jest wystarczająco kremowe dodaj śmietanę (kwestia gustu, co do konsystencji). Na koniec  dopraw solą, pieprzem oraz posyp drobno posiekanym rozmarynem. 

7 komentarzy:

  1. Risotto z krewetkami ...
    Pysznie!
    Ja uważam,że ryż do risotto jest zdecydowanie lepszy od normalnego.
    Nie rozgotowuje się,bo przecież żeby risotto było kremowe trzeba je długo gotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doszłam do tego samego wniosku. Niektórym za to bardziej smakuje ze zwykłego. Każdemu dogodzić się nie da.

      Usuń
  2. Risotto i sushi, to potrawy,
    do których zawsze stosuję ryż
    do nich właśnie przeznaczony.
    Uważam, że są wtedy najlepsze.
    A risotto z krewetkami...pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, w przypadku sushi nawet bardziej odczuwa się ten właściwy ryż - tu jeszcze ważniejsza jest forma. Mniej kremowe risotto jest do przejścia, rozpadające się sushi już nie.

      Usuń
  3. nie oprę się takiemu risotto! dasz? dasz?

    OdpowiedzUsuń