Ziołowy bochen na drożdżach

Jakiś rok temu zostałam obdarowana przez Ciotulę książką o wypieku chleba autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein. Kilka chlebów się upiekło, ale wszystko odbywało się w wielkiej tajemnicy właściwej dla wersji testowych. Okazało się, że chleb na zakwasie to lekki niewypał - dobra, przyznaję, że odpuściłam sobie po pierwszej skórce z zakalcowatą kluchą w środku, ale drożdżaki wychodzą całkiem, całkiem. A poniżej jeden z nich (lekko przeze mnie zmodyfikowany, który swego czasu gościł na naszym stole prawie co tydzień.


Ziołowy bochen
Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej
200 g maki pszennej razowej
10 g drożdży piekarskich 
300 ml ciepłej wody
50 ml ciepłego mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka posiekanego chilli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
1 łyżeczka posiekanego tymianku

Przygotowanie:
Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku wymieszanym z miodem.  Daj drożdżom spokój na kilka minut. Do miski wsyp obie mąki, przemieszaj je lekko ręką i dodaj podrośnięty zaczyn. Powoli, wyrabiając ciasto, dodawaj do masy mąkę. Następnie dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez 5 - 10 minut - w misce, na stolnicy, jak Ci wygodniej. Kiedy ciasto będzie już jednolite i elastyczne uformuj z niego kulę i umieść w lekko naoliwionej misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5godziny.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wrób w nie zioła. Uformuj bochenek, umieść w oprószonym mąką koszyku i odstaw na 30 minut.  W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 ° C. Chleb piecz około godziny, do czasu aż skórka zrobi się smacznie brązowa, spód wyda głuchy dźwięk.

Taki bochenek jest bardzo aromatyczny, a przez dodatek mąki razowej nie jest czysto biały i nabiera bardziej rustykalnego charakteru.

Komentarze

  1. Piękny!
    I tyle w nim smaków.
    Uwielbiam chleby z ziołami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to masz ale dar do chleba!pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję dziewczyny. Gosia, jeszcze się okaże, ze po Twoim komentarzy wrócę do regularnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty