wtorek, 10 lipca 2012

Wędzone kurczę

Kurcze, to chyba najprostsza wędzonka jaką nam było dane przygotowywać. Ani tyle babrania, co przy kiełbasie, ani tyle czekania co przy szynkach i innych tego typu specjałach.

Wędzony kurczak
Składniki:
1 kurczak (ok. 1,5-2 kg)
1,5 l wody
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
150 g peklosoli

Przygotowanie:
Umyj kurczaka i przekrój go na pół (odetnij szyjkę i rozkrój mostek między piersiami). Następnie przygotuj kąpiel solankową.  Wodę (najlepiej filtrowaną lub przegotowaną, ale nie nie gorącą) wymieszaj z solą dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Kurczaka umieść w garnku lub misce i zalej solanką. Przykryj i odstaw na minimum 20-24 godziny. Po tym czasie kurczaka trzeba sparzyć. W tym celu zagotuj wodę, odczekaj, aż lekko ostygnie (powinna mieć temperaturę 85-90 ° C). Parz kurczaka przez 10-15 minut. Wyjmij z wrzątku, zwiąż tak, aby nie rozpadł się podczas wędzenia i powieś w przewiewnym miejscu, żeby lekko obsechł. W tym czasie nagrzej wędzarnie do temperatury 50 ° C i wędź przez ok. 2 godziny. Po tym czasie podnieś temperaturę do 70-80 ° C i wędź jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie kurczaka należy wyjąć z wędzarni i pozwolić mu spokojnie wystygnąć. I ot cała filozofia... a ile przyjemności.

6 komentarzy:

  1. Przepyszny kurczak!
    Uwielbiam wszelakie wędzonki.
    Zjadłabym wielki kawał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my się czasem bawimy - choć przyznaję, ze głownie w okolicach świąt. I częstuj się, częstuj.

      Usuń
  2. mamuniu czemu ja nie mam piekarnika? będę odkładać chyba do skarbonki, nie kupię sztuki włóczki - a potem ukradnę przepisy od Ciebie ok? Głodna jestem od czytania- idę na karkówkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Minus, że tu nie o piekarnik idzie. Tu wędzarnika trzeba. Plus taki, że chyba wychodzi taniej, minus, że trzeba mieć miejsce. Smacznego i pozdrawiam!

      Usuń
  3. Kurczę wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń