Pietruszkowe pesto do smarowania

Czas lata to czas świeżych warzyw, aromatycznych ziół i jedzenia z rusztu. To wszystko powiodło nas, nie, nie na manowce, ale do utarcia własne pesto idealne. Taka prawie rodzima (bo warto by jeszcze zmienić oliwę, na olej lniany) wersja włoskiego sosu, ale tym razem na gęsto. Pesto naprawdę idealne do pit z rusztu czy grzanek.

Pietruszkowe pesto
Składniki:

1 pęczek natki pietruszki
30 gr migdałów
70 gr słonecznika
1/4 szkl. oliwy z oliwek
35 gr twardego, dojrzewającego sera
1 chilli (lub inna ostra papryczka)
2 ząbki czosnku
sól pieprz do smaku 


Przygotowanie:
Migdały sparz i obierz ze skórki. Upraż razem ze słonecznikiem na suchej patelni. Natkę pietruszki dokładnie umyj i umieść w pojemniku blendera, dzbanku miksera, moździerzu, czy innym cudzie. Dodaj obrany czosnek, chilli (z pestkami lub bez, jak wolisz) i zacznij miksować, ucierać. Dodaj ser (możesz go utrzeć lub pokroić w mniejsze kawałki), uprażone i lekko przestudzone nasiona i dalej ucieraj dodając powoli oliwę. Pesto jest gotowe, kiedy utrzesz je na gładką masę o w miarę jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. A teraz wystarczy już tylko dobra grzanka!


 

Komentarze

  1. super smarowidełko na takie upały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite pesto!
    Czasami robię też z olejem rzepakowym z Góry św.Wawrzyńca.
    Ale tej tekturki nie mogę Ci wybaczyć...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, czasem przy takich smakołykach trzeba obciąć trochę kalorii. No i jak pesto było na pitach to w ogrodzie zabrakło aparatu... a z braku laku, wiesz jak jest ;)

      Usuń
  3. musi być pyszne i aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś, nie dość, że musi to jeszcze jest.

      Usuń
  4. pesto zawsze najlepiej !

    OdpowiedzUsuń
  5. a co do tych tekturek to moja funfelka mówi na te "pseudo pieczywo" KURZ i zawsze się irytuje jak przychodzi do mnie chce coś zjeść, a tu w chlebaku tylko KURZ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście, ze najlepsze. I sama Maja przyznaj - no czasem i na tekturze trzeba trochę pożyć ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Pyszne pesto.
    Idealne do bagietki z chrupiąca skórką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, pod tym podpiszę się wszystkimi kończynami.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty