Zakwasowiec z makiem i cebulą
Składniki:
300 g g zakwasu
500 g mąki pszennej chlebowej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
350 ml letniej wody
60 g maku
3 cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelni, lekko i podsmaż na oleju i maśle. Odstaw do przestudzenia. Mąki wymieszaj z zakwasem i zarób ciasto stopniowo dodając wodę. Odstaw na 30 minut, a następnie dodaj cebulę, mak oraz sól i dobrze zarób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Z racji, ze to chleb na zakwasie proces rośnięcia trwa trochę dłużej niż w przypadku drożdży, musisz wiec dać ciastu odpocząć na min. 2,5 - 3 godziny. Po tym czasie zarób lekko ciasto i uformuj bochenki (z podanej ilości wyjdą spokojnie da bochenki koszykowe/keksowe albo jeden sporych rozmiarów okrągły bochen), a następnie włóż je do nasmarowanej formy lub do koszyka (łączeniem do góry). Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj ok. godziny półtorej, aż chleb wyrośnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C i piecz przez 40 -60 minut (w zależności od wielkości bochenka). Chleb jest gotowy kiedy skórka wyraźnie się zarumienia, a popukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Wspaniałe chlebisko!
OdpowiedzUsuńMam przerwę w pieczeniu chleba.Teraz raczej u mnie powstają bułki.
Ale tak kusisz,że chyba na weekend upiekę.
Amber, taki był cel, więc niezwykle mnie to cieszy)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńAmbitnie i gratuluję efektu. Chleb na zakwasie to na mnie nadal wyzwanie. Kiedyś podejmę, narazie cieszę się sukcesami innych :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Nie taki diabeł straszny, jak do malują. Wystarczy spróbować i nie zrażać się ewentualnymi niepowodzeniami.
Usuńwspaniały chlebek a mi się tak nie chce ich piec:(
OdpowiedzUsuńMnie czasami też się nie chce. Ale rodzina się tak przyzwyczaiła, że raz w tygodniu odpalam piekarnik i ręce ;)
Usuńbardzo ładnie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu