środa, 6 czerwca 2012

Chleb z makiem i cebulą wersja zakwasowa

Do chleba z makiem i cebulą zapałałam miłością prawdziwą i szczerą. Postanowiłam jednak spróbować wersję na zakwasie.  

Zakwasowiec z makiem i cebulą
Składniki:
300 g g zakwasu
500 g mąki pszennej chlebowej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
350 ml letniej wody
60 g maku
3 cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżeczki soli




Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelni, lekko i podsmaż na oleju i maśle. Odstaw do przestudzenia. Mąki wymieszaj z zakwasem i zarób ciasto stopniowo dodając wodę. Odstaw na 30 minut, a następnie dodaj cebulę, mak oraz sól i dobrze zarób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Z racji, ze to chleb na zakwasie proces rośnięcia trwa trochę dłużej niż w przypadku drożdży, musisz wiec dać ciastu odpocząć na min. 2,5 - 3 godziny. Po tym czasie zarób lekko ciasto i uformuj bochenki (z podanej ilości wyjdą spokojnie da bochenki koszykowe/keksowe albo jeden sporych rozmiarów okrągły bochen), a następnie włóż je do nasmarowanej formy lub do koszyka (łączeniem do góry). Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj ok. godziny półtorej, aż chleb wyrośnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C i piecz przez 40 -60 minut (w zależności od wielkości bochenka). Chleb jest gotowy kiedy skórka wyraźnie się zarumienia, a popukany od spodu wyda głuchy dźwięk. 

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe chlebisko!
    Mam przerwę w pieczeniu chleba.Teraz raczej u mnie powstają bułki.
    Ale tak kusisz,że chyba na weekend upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, taki był cel, więc niezwykle mnie to cieszy)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Ambitnie i gratuluję efektu. Chleb na zakwasie to na mnie nadal wyzwanie. Kiedyś podejmę, narazie cieszę się sukcesami innych :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie taki diabeł straszny, jak do malują. Wystarczy spróbować i nie zrażać się ewentualnymi niepowodzeniami.

      Usuń
  3. wspaniały chlebek a mi się tak nie chce ich piec:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie czasami też się nie chce. Ale rodzina się tak przyzwyczaiła, że raz w tygodniu odpalam piekarnik i ręce ;)

      Usuń